De overheid stimuleert al enige tijd het aflossen op de hypotheek en daar komt een nieuwe mogelijkheid bij. Vanaf 1 april kunnen huiseigenaren met een (bank)spaar-hypotheek, leven hypotheek of beleggingshypotheek aflossen zonder dat ze daar een fiscale boete voor krijgen als ze aflossen binnen 15 jaar na het moment van afsluiten.

 

Inkomstenbelasting over de winst

Op dit moment is het niet zomaar toegestaan om extra af te lossen op een dergelijke hypotheek. Wie dat binnen 15 jaar na het moment van afsluiten doet moet inkomstenbelasting betalen over de gemaakte beleggings- of spaarwinst over het vrijgevallen vermogen. Het gaat in veel gevallen om 40,8% of 52% belasting, waardoor veel huiseigenaren er bewust voor kiezen om niet af te lossen terwijl ze die mogelijkheid wel hebben. De regeling gaat vanaf 1 april op de schop, waardoor het voor deze huiseigenaren gemakkelijker wordt om af te lossen. Ze hoeven geen boete te betalen in de vorm van de inkomstenbelasting, waardoor de kans groot is dat de schuldenberg aan hypotheken in Nederland weer een beetje zal afnemen.

 

Meer mogelijkheden tot aflossen

Het plan is in lijn met andere voorstellen die het kabinet de laatste tijd heeft gedaan, om het aflossen op de hypotheek aantrekkelijker te maken. De prikkel om de schuld zo lang mogelijk zo hoog mogelijk te houden verdwijnt, in plaats daarvan wordt het weer aantrekkelijker om juist af te lossen. Uiteraard is het voor iedereen met een dergelijke hypotheek verstandig om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Samen valt te beoordelen welke mogelijkheden tot aflossen er liggen, welke voordelen dat oplevert en van welke nadelen of risico’s er aan de andere kant eventueel sprake kan zijn.