Veel mensen maken gebruik van de extreem lage hypotheekrente die momenteel geldt. Wat nu als de hypotheekrente in de toekomst weer stijgt? Kunnen huishoudens deze hogere rente dan nog wel betalen?

Lente! Koophuis met lage Rente bij Reinders!

Deze cruciale vragen zijn geanalyseerd door economen van de Rabobank en uit deze analyse blijkt dat bij een eventuele stijging van de hypotheekrente, de gemiddelde huiseigenaar in Nederland over het algemeen niet in financiële problemen zal komen.

 
€140,- per maand
De meeste huizenkopers kiezen voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar. De Rabobank verwacht niet dat de rente binnen afzienbare tijd stijgt, maar het zal ooit kunnen gebeuren. De bank heeft berekend dat mocht de hypotheekrente in tien jaar tijd stijgen naar 5,75 procent, dan zouden huiseigenaren gemiddeld 140 euro bruto extra per maand kwijt zijn. Een bedrag dat de meeste huishoudens kunnen opvangen, zeker wanneer de lonen stijgen.

Ook de hypotheeklasten bij een rente van 5 tot 6 procent komen in de meeste gevallen niet uit boven de maximale financieringslastpercentages die Nibud uitrekent.

Jongeren lopen het meeste risico, maar omdat zij het vaakst kiezen voor een annuïtaire hypotheek, valt ook bij hen het risico mee. Over tien jaar is namelijk een aanzienlijk deel van de hypotheek al afgelost. Daarnaast zijn de eisen vanuit het Rijk streng. Gemiddeld betalen huizenbezitters nu 4 procent rente. De rente op nieuwe hypotheken is gemiddeld 2,8 procent.

Goed nieuws dus!
Profiteert u ook in de Lente van een koophuis met lage Rente?

Welkom bij Reinders Hypotheken!